میهن صنعت :

پرايد شاگرد اول همكلاسي هاي خود در جهان

میهن صنعت : پرايد خودروئي است كه در چند سال گذشته زير تيغ تند انتقادات در مسائل مختلف قرار گرفته است، بطوريكه برخي از فعل و انفعالات صورت گرفته در خصوص ضعف هاي اين خودرو، باعث شده است كه شماره گذاري اين خودرو را به صورت مقطعي قطع نموده و عملاً باعث قطع فر

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، پرايد خودروئي است كه در چند سال گذشته زير تيغ تند انتقادات در مسائل مختلف قرار گرفته است، بطوريكه برخي از فعل و انفعالات صورت گرفته در خصوص ضعف هاي اين خودرو، باعث شده است كه شماره گذاري اين خودرو را به صورت مقطعي قطع نموده و عملاً باعث قطع فروش پرايد شود.

از سوي ديگر برخي انتقادات صورت گرفته از اين خودرو باعث شده است كه پرايد در كشورهاي صادراتي هم مورد انتقاد قرار گيرد و مسئولان كشور وارد كننده با استناد به برخي از اظهارنظرات داخلي نسبت به ادامه خريد اين خودرو واكنش نشان داده و بعضاً خواستار عدم واردات اين خودرو به كشور خود باشند.

اما بر خلاف آنچه تصور مي شود، پرايد در برابر همكلاسي هاي خود نه تنها نمره قبولي را كسب كرده كه حتي به نوعي مي توان آن را شاگرد اول كلاس نيز خواند.

در بررسي هاي بعمل آمده در ميان خودروهاي ارزان قيمت جهان كه از لحاظ قيمتي نزديك و بعضاً گران تر ازپرايد بوده اند نسبت به پرايد از سطح پائين تر كيفي برخوردار هستند چرا كه پرايد تا كنون توانسته است استاندارد هاي ۵۱ گانه اروپا در ايمني و كيفيت را كسب كند و با تكيه بر اين مبحث يك سر و گردن از خودروهاي ديگر بالاتر است.

رقابتي بودن قيمتپرايد را مي توان از كشورهاي واردكننده اين خودرو پرسيد، بطوريكه با وجود بازبودن بازارهاي كشورهايي مثل عراق به روي ديگر كمپاني هاي خارجي و چيني هنوز هم پرايد در كشور همسايه ايران از خواستگاران زيادي برخوردار است.

از نگاهي ديگر صرف ارزان بودن اين خودرو نشان از بي كيفيتي پرايد را نمي دهد. خودروي ارزان، لزوماً به معناي خودروي بد نيست؛ در حدود ۵۰% مناطق داراي خودروهاي ارزان، اين خودروها در همان مناطقي كه به فروش مي رسند، توليد مي شوند و هزينه حمل و نقل و ساير هزينه هاي گمركي و … را ندارند.

در چين، هند، روسيه، عمدتا اين خودروها، كوچك و سه سيلندر مي باشند كه بنابراين مواد و قطعات كمتري براي توليد مصرف مي كنند. در اين كشورها، همچنين رقابت شديدي با خودروهاي دست دوم وجود ندارد.

در بازارهاي در حال توسعه، در دسترس بودن خودروهاي دست دوم كمتر است و اين موضوع فضايي براي خودروهاي ارزان قيمت را فراهم مي آورد.

در آمريكا، آمادگي عرضه خودروهاي ارزان وجود دارد اما آنها دست دوم هستند و نه كوچك، يا با موتورهاي ضعيف و امكانات كم. به عنوان مثال، خريداران در اروپاي غربي، استراليا، نيوزلند و آمريكا مي توانند با حدود بين ۵۳۰۰ تا ۱۰۶۰۰ دلار خودروي دست دوم بخرند بدليل فراواني عرضه آنها، كه اين موضوع در كشورهاي در حال توسعه نظير چين وجود ندارد.

در كشورهاي در حال توسعه نيز تقاضا براي خريد خودروهاي ارزان قيمت بين ۵۳۰۰ تا ۱۰۰۰۰ دلار وجود دارد كه اين تقاضا با خودروهاي كوچك با موتورهاي كوچك و امكانات محدود برآورده مي گردد، زيرا گزينه ديگري وجود ندارد.
در بازارهاي با بازار خودروهاي دست دوم قوي نظير آمريكا و نيوزلند، غير ممكن است كه بتوان خودرو جديد زير قيمت ۱۰۰۰۰ دلار يافت.

خودروي ساخت ژاپن به نام دايهاتسو Sirion هاچبك در آمريكا با قيمت حدود ۱۳۰۰۰ دلار به فروش مي رسد، حدود ۱۵۰۰ دلار گران تر از ارزانترين خودروي در دسترس در بازار آمريكا كه كيا ريو است با قيمت حدود ۱۱۵۰۰ دلار، وخودروي بعدي در آمريكا، شورلت Aveo است كه حدود ۱۲۰۰۰ دلار قيمت دارد.

در بازار آمريكا، اگر خريداران بخواهند خودروهاي ارزانتر از خودروهاي فوق الذكر بيابند، بايد از مرز عبور كنند و به مكزيك بروند كه خودروي FAW F۱ (هاچبك) است كه حدود ۷۷۰۰ دلار قيمت دارد و توسط خودروساز چيني FAW ساخته مي شود.

ارزانترين خودروهاي در دسترس در اروپا، در روسيه يافت مي شوند. خودروي Saz Oka (هاچبك) كه حدود ۶۸۰۰ دلار به فروش مي رسد كه توسط شركت OAO Seaz توليد مي شود. در همين بازار، خودروي دوو ماتيز با قيمت حدود ۹۳۰۰ دلار وارد مي شود كه در بازار مكزيك نيز وارد مي شود.

خودروسازان تلاش براي طراحي و عرضه خودروي ارزان قيمت را در دستور كار خود دارند. به عنوان نمونه شركت تاتاموتور در هند، خودروي تاتا نانو را ارايه نموده، با قيمت حدود ۲۶۵۰ دلار به عنوان مدل پايه (مجموعه اي از چرخ و فرمان) .قيمت همين خودرو با كولر حدود ۴۲۰۰ دلار مي باشد. چالش اساسي خودروهاي ارزان قيمت، اضافه كردن امكانات راحتي و مشخصه هاي ايمني و بكارگيري موتورهاي قوي تر مي باشند كه به طور قابل توجهي، به افزايش قيمت خودروي پايه مي انجامد.

در ادامه برخي از خودروهاي همكلاس پرايد كه ازلحاظ فني جايگاه پائين تر و از حيث قيمت گرن تر از پرايد هستند معرفي مي شوند.

تاتاتاتو

اين خودرو در زمان طراحي قيمت گذاري پايين تري شده بود (حدود ۲۵۰۰ دلار) اما به حدود ۳۰۶۰ دلار رسيده است.
به هر حال، اين خودرو، خودروي بسيار كوچكي مي باشد (۲ سيلندر، قدرت موتور ۳۳ اسب بخار و ماكزيمم سرعت ۶۰ مايل در ساعت)

Jiangnam Alto

رقباي اصلي در ارزانترين خودروهاي جهان، اين خودرو و خودروي تاتا نانو است.
در واقع هر خريداري كه بخواهد يك خودروي "با ارزش براي خريد" را انتخاب نمايد، اين خودرو، گزينه مناسبي است.
اين خودرو از رقيب خود يعني تاتا نانو، بزرگتر، با امكانات بيشتر و بدنه فلزي به جاي پلاستيكي و همچنين با حجم موتور بيشتر مي باشد. البته داراي فرمان هيدروليك و كولر نمي باشد.
قيمت اين خودرو از ۳۲۶۰ دلار آغاز مي شود.

ماروتي ۸۰۰ (عرضه از سال ۱۹۸۳)

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=25542
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه